Kun je als Nederlandse consument veilig online gokken?

Nederlandse consumenten die deelnemen aan online kansspelen, spelen bij een aanbieder in het buitenland. Hoe veilig is dat?

Kun je als Nederlandse consument veilig online gokken?

In Nederland is het aanbieden van een online kansspel nog niet in de wet geregeld. Nederlandse consumenten die een gokje wagen bij bijvoorbeeld een online casino, kunnen daarom alleen terecht bij een aanbieder in het buitenland. De Nederlandse toezichthouder kan geen toezicht houden op online kansspelen uit het buitenland. Als Nederlandse speler neem je dus op eigen risico deel aan een online kansspel.

Online gokken bij een aanbieder in het buitenland

In verschillende EU-landen zijn online kansspelen toegestaan. Aanbieders van online kansspelen kunnen in het land waar online kansspelen in de wet geregeld zijn, een vergunning aanvragen. In Nederland is het nog verboden om een kansspel via internet aan te bieden. Aanbieders van online kansspelen hebben dan ook geen vergunning om een online kansspel aan te bieden of te bevorderen op de Nederlandse markt. Online kansspelen zijn dus illegaal in Nederland. Speelt u online poker, roulette of een ander kansspel dan speelt u bij een aanbieder in het buitenland op eigen risico.

Er is nog steeds sprake van illegaal aanbod, ook als de aanbieder in een ander land uit de Europese Unie een vergunning heeft.

Is het verboden om online te gokken in Nederland?

Het is verboden om deel te nemen aan een illegaal kansspel. Dit staat in de Wet op de kansspelen (artikel 1,c). Als een online kansspel toegankelijk is voor de Nederlandse spelers, dan wordt het kansspel actief in Nederland aangeboden. Omdat er voor online kansspelen in Nederland geen vergunning wordt verstrekt, zijn de online kansspelen illegaal. Het maakt niet uit of er wel een buitenlandse vergunning is. Op kansspelen zonder Nederlandse vergunning kan niet voldoende toezicht worden gehouden. Dus is niet bekend of het spel eerlijk is en prijzen worden uitbetaald. Ook is niet bekend of de privacy beschermd wordt en of het betalingsverkeer veilig is. Deelnemers aan een illegaal kansspel kunnen een geldboete krijgen.

Rol van de Kansspelautoriteit

Online kansspelen in het buitenland vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Kansspelautoriteit. U kunt dan ook niet bij de Nederlandse Kansspelautoriteit terecht met klachten en vragen over het desbetreffende online kansspel waaraan u deelneemt. U speelt op eigen risico.

Wél wil de Kansspelautoriteit graag weten wanneer een aanbieder online kansspelen in Nederland aanbiedt. U kunt dit melden door middel van het invullen van het meldingsformulier illegaal kansspelen.