Pool sporttoernooi

Tijdens grote sporttoernooien, zoals de Tour de France en het WK Voetbal, worden er binnen bedrijven en organisaties vaak pools georganiseerd. Ook wordt er tijdens dit soort evenementen (meer dan anders) gewed op de uitslag van wedstrijden. Hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen.

Mag ik meedoen aan een pool waarmee ik geld kan winnen?

Dat mag zolang de pool in besloten kring plaatsvindt en niet bedrijfsmatig wordt georganiseerd. ‘Besloten’ is bijvoorbeeld binnen een bedrijf, organisatie of in de eigen vriendenkring. Niet bedrijfsmatig wil bijvoorbeeld zeggen dat er geen commerciële bedoelingen zijn.

Mag ik een pool organiseren?

Ja, dat mag als de pool in besloten kring (bijvoorbeeld binnen een bedrijf of organisatie) plaatsvindt en niet bedrijfsmatig van opzet is. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen commerciële bedoelingen zijn. Als de pool aan deze voorwaarden voldoet, hoeft er geen vergunning te worden aangevraagd, ongeacht de vraag of er prijzen te winnen zijn.

Als (iemand in) een bedrijf een pool wil organiseren en meer vestigingen heeft, mag er dan één pool worden georganiseerd voor medewerkers van meer vestigingen?

Ja dat mag, zolang de WK-pool alleen maar toegankelijk is voor de medewerkers van dat bedrijf. Pools moeten in besloten kring plaatsvinden en niet bedrijfsmatig van opzet zijn.

Is de winnaar van een pool kansspelbelasting verschuldigd?

Er geldt een vrijstelling van kansspelbelasting van 449 euro. Als er een hoger bedrag wordt gewonnen, moet er kansspelbelasting worden betaald. Meer informatie

Mag ik in Nederland bij een andere aanbieder dan Toto wedden op een sportwedstrijd?

In Nederland mag alleen Toto, onderdeel van Nederlandse Loterij, deelname aan sportweddenschappen aanbieden. De Kansspelautoriteit richt zich bij de aanpak van illegaal online gokken niet op spelers (hoewel deelname aan een kansspel van een illegale aanbieder strikt genomen wel strafbaar is), maar op de aanbieders. In de Wet op de kansspelen staat dat in er in Nederland maar één vergunning is voor het aanbieden van sportweddenschappen. Die vergunning is aan Toto verleend. Zonder vergunning is het verboden sportweddenschappen aan te bieden, fysiek en online. Buitenlandse aanbieders van sportweddenschappen zijn, ook al hebben ze in het betreffende land wel een vergunning voor het aanbieden van sportweddenschappen, verplicht om de Nederlandse wet te respecteren. Dat betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat hun spelaanbod niet vanuit Nederland kan worden gespeeld. Zij kunnen dat onder meer doen door instellingen op hun website zo aan te passen dat vanuit Nederland niet aan de spellen op de website kan worden deelgenomen.

Treedt de Kansspelautoriteit op tegen illegale aanbieders?

Ja, de Kansspelautoriteit bestrijdt illegaal online aanbod. Het illegale online aanbod is groot, daarom moet zij keuzes maken. Als partijen zich duidelijk op Nederland richten, bijvoorbeeld door een website met de extensie.nl te gebruiken en/of in de Nederlandse taal aan te bieden, pakt de Kansspelautoriteit die met voorrang aan. Dit is ook het geval als zij in de Nederlandse taal adverteren of op andere manieren de Nederlandse consument proberen aan te spreken, bijvoorbeeld door typisch Nederlandse symbolen als de tulp of klompen te gebruiken. Meer informatie

Zijn spelers bij illegale aanbieders strafbaar?

Ja, in principe wel. De Kansspelautoriteit raadt ten zeerste af om bij illegale aanbieders te spelen. Als een aanbieder geen vergunning heeft, is er geen controle mogelijk op een eerlijk spel, uitbetaling of preventiemogelijkheden. Bij de bestrijding van illegaal aanbod richt de Kansspelautoriteit zich op aanbieders, niet op spelers.