Boete online gokbedrijf Come On

De Kansspelautoriteit heeft online gokbedrijf Come On Europe Limited (nu Co-Gaming Limited) een boete van €180.000 opgelegd. Het bedrijf richtte zich met de website comeon.com op Nederlandse klanten, wat zonder vergunning verboden is.

Nederland

Dat de website zich op Nederland richtte, bleek uit meerdere punten. De site was in het Nederlands gesteld en bevatte een Nederlandse vlag. Bovendien verliep het contact via de chatservice in het Nederlands.  Nederland was bovendien niet opgenomen in de lijst met uitgesloten landen. De Kansspelautoriteit heeft het bedrijf meerdere malen de kans gegeven zijn website aan te passen. Dat reageerde daarop met de mededeling dat de website tijdig zou worden aangepast. Desondanks bleek bij hercontroles dat dat niet voldoende het geval was.

Waarschuwing

Daarnaast zijn acht bedrijven en acht personen gewaarschuwd. Het gaat om de bestuurders en aandeelhouders van Come On. Zij zijn weliswaar in meer of mindere mate betrokken bij het bedrijf, maar er zou meer onderzoek moeten worden gedaan naar de precieze rol en functie van deze personen.  Nu dat niet gedaan is, wil de Kansspelautoriteit deze personen op dit moment niet aanmerken als overtreders. Zij krijgen dus wel een waarschuwing.

Achtergrond

Het aanbieden van (online) kansspelen, zonder in het bezit te zijn van een vergunning, is in Nederland verboden. Momenteel is er een wet in voorbereiding die het vergunningstelsel voor online kansspelen uitwerkt, waarmee het in de toekomst mogelijk zal zijn hiervoor een vergunning te verkrijgen en legaal kansspelen via internet aan te bieden. Tot die tijd is dit niet toegestaan.

Overigens zal de Kansspelautoriteit ook in de toekomst online aanbieders die opereren zónder vergunning blijven beboeten. De Kansspelautoriteit vindt het van maatschappelijk belang dat consumenten worden geïnformeerd en gewaarschuwd over de deelname aan online kansspelen ende risico's die daaraan kleven. De toezichthouder verwacht dat met de  openbaarmaking van het sanctiebesluit een preventieve werking uitgaat naar andere ondernemingen.