Kansspelautoriteit: wees alert op online spellen met loot boxes

9 november 2017

In veel spellen op internet (social games) bestaat de mogelijkheid om loot boxes te kopen. Loot boxes zijn een soort schatkistjes waarin virtuele items zitten. Die maken het spel mooier en/of makkelijker. De inhoud wordt door het toeval bepaald. De Kansspelautoriteit waarschuwt voor de mogelijke gevaren van loot boxes, zoals het risico op verslaving en grote financiële uitgaven. Vooral bij minderjarigen bestaat het risico dat zij de gevolgen van zulke spellen lastig kunnen overzien.

De Kansspelautoriteit doet momenteel onderzoek naar social games, waarin loot boxes voorkomen. Dat doet zij mede naar aanleiding van een in haar opdracht uitgevoerd onderzoek door SuperData Research (zie: Kansspelautoriteit verscherpt inzicht in relatie tussen social games en gambling). Daaruit bleek onder meer dat sommige jongeren op enig moment de overstap maken van het spelen van social games naar betaald gokken. De Kansspelautoriteit is bezig de mogelijke relatie tussen social gaming en problematisch gokgedrag in kaart te brengen. Daarnaast gaat zij informatie opvragen bij de aanbieders van dergelijke spellen en een rondetafelgesprek met de sector organiseren.

Of social games en loot boxes kansspelen zijn waar een vergunning van de Kansspelautoriteit voor nodig is, is een complexe vraag. Daarom start de Kansspelautoriteit binnenkort de openbare internetconsultatie 'afbakening spelaanbod'. Dit document laat zien hoe de Kansspelautoriteit vaststelt of toeval in een spel de overhand krijgt boven behendigheid en of er in het spel prijzen te winnen zijn.