Kansspelautoriteit publiceert visiestuk kansspelverslaving

De Kansspelautoriteit heeft vandaag (12 juli 2018) het document Visie Kansspelautoriteit coördinerende rol verslavingspreventie (pdf, 76 kB) gepubliceerd.

De Kansspelautoriteit heeft de wettelijke taak om een coördinerende rol te vervullen op het gebied van kansspelverslaving. De toezichthouder op de markt voor de kansspelen ziet erop toe dat kansspelaanbieders met een vergunning invulling geven aan de plicht kansspelverslaving te voorkomen. Zo moet een aanbieder van een kansspel deelnemers in de gaten houden en ingrijpen bij risicovol gedrag, bijvoorbeeld langdurig spelen of veel geld verspelen. De aanbieder moet aantoonbaar beleid hebben op het gebied van kansspelverslaving.

Toegevoegde waarde

In haar coördinerende rol richt de Kansspelautoriteit zich in principe op alle partijen die zich bezighouden met kansspelverslaving. Behalve de aanbieders van kansspelen zijn dit ook zorginstellingen, kennisinstituten, trainingsinstellingen, gemeenten en andere overheden. De toegevoegde waarde van de Kansspelautoriteit zit in het bevorderen van samenwerking en afstemming tussen de verschillende actoren. De Kansspelautoriteit doet dit door gestructureerd overleg te organiseren. Daarnaast geeft de Kansspelautoriteit invulling aan haar coördinerende rol op het gebied van kansspelverslaving door gemeenten te adviseren over het toezicht op speelautomaten en loterijen. Gemeenten en de Kansspelautoriteit zijn hier gezamenlijk voor verantwoordelijk.