Kansspelautoriteit waarschuwt consumenten voor misleidende actie op social media

29 december 2016

Verschillende media berichtten de afgelopen weken over een ‘cadeau’-actie op social media die kenmerken heeft van een piramidespel. Een piramidespel is verboden op grond van de Wet op de kansspelen. In de berichten wordt gesproken over een 'geheime zusteruitwisseling van cadeautjes', waarbij de deelnemer een cadeautje opstuurt en in ruil daarvoor 6 tot 36 pakjes ontvangt.

De Kansspelautoriteit adviseert consumenten om niet deel te nemen aan deze of soortgelijke acties. Het merendeel van de deelnemers ontvangt namelijk helemaal niets of lijdt zelfs verlies.

Wat is een piramidespel?

Bij een piramidespel legt u bijvoorbeeld geld of goederen in, zoals een cadeau, of gaat u een verplichting aan om uiteindelijk zelf ook voordeel te behalen. Maar dat voordeel is afhankelijk van de inleg door latere deelnemers. Hoe lager u in de piramide zit, hoe groter de kans dat u na uw inbreng veel minder ontvangt dan verwacht, of zelfs helemaal niets ontvangt. U zult namelijk altijd moeten afwachten of er nieuwe deelnemers worden geworven die vervolgens geld of goederen inleggen of een verplichting aangaan waar u (deels) profijt van zult hebben. Bovendien zijn er steeds meer deelnemers nodig om de eerdere deelnemers een voordeel te laten hebben.

Verbod op piramidespelen

De reden voor het verbod op piramidespelen is het feit dat de opzet van het spel leidt tot verlies, terwijl grote winsten worden voorgesteld. Niet alleen het aanbieden, maar ook het deelnemen aan piramidespelen is verboden. Ook het bevorderen, zoals het maken van reclame daarvoor, is volgens de Wet op de kansspelen niet toegestaan.

De verbodsbepaling is vrij ruim. Een piramidespel kan dus verschillende verschijningsvormen hebben: van ‘kleine’ acties, tot meer gestructureerde groter opgezette piramidespelen. Voor al deze vormen geldt dat ze verboden zijn.

Wat is de rol van de Kansspelautoriteit?

Het verbod op piramidespelen staat in de Wet op de kansspelen. De Kansspelautoriteit houdt toezicht op de Wet op de kansspelen en is bevoegd om tegen aanbieders van piramidespelen op te treden. Behalve dat de Kansspelautoriteit de huidige ontwikkelingen nauwlettend volgt, onderzoekt zij de mogelijkheden om het aanbieden van dit soort spelen en de reclame daarvoor tegen te gaan.

Wat kunt u zelf doen?

De Kansspelautoriteit adviseert u om niet mee te doen. Verder kunt u het betreffende sociale media platform informeren over een niet toegestane actie.

Melding

De Kansspelautoriteit is geïnteresseerd in meldingen over piramidespelen of andere illegale kansspelen. Hoewel de Kansspelautoriteit geen individuele klachten oplost, gebruiken we dit soort informatie wel om een beter beeld te krijgen over dergelijk aanbod of om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Wilt u een melding bij ons doen? Dan kunt u daarvoor het formulier melding illegaal kansspel gebruiken.