Gokzuilen

De gokzuilmarkt is een illegale markt waarin naar schatting (per jaar) landelijk vele miljoenen euro's omgaan. Ook zijn gokzuilen verweven met zware misdaad, zo blijkt uit een rapport van Toine Spapens, hoogleraar criminologie in Tilburg en zijn collega-onderzoeker Monique Bruinsma. Dit rapport werd in 2015 gepubliceerd.

Wat zijn gokzuilen

Gokzuilen zijn computers met een internetverbinding die zo zijn ingericht en ingesteld, dat een consument kan wedden op sportwedstrijden. Ze staan ook wel bekend als 'internetzuilen' of 'voetbalzuilen' en zijn bijvoorbeeld te vinden in koffiehuizen of belwinkels.

Gokzuilen zijn verboden in Nederland. Een eigenaar van een koffiehuis of belwinkel die gokzuilen in zijn zaak toelaat, kan in de problemen komen. Hij loopt risico op: sluiten van zijn zaak, een fikse boete (pdf, 273 kB) of voor de rechter verschijnen.

Risico's voor de speler

  • Er is geen zicht op de deelname van minderjarigen: er geldt een wettelijk verbod op het gokken onder de 18 jaar.
  • Er is geen zorg voor een eventueel verslaafde speler, terwijl bijvoorbeeld medewerkers van een legale speelhal of casino wel getraind zijn om problematisch gedrag te herkennen en de speler hierin te begeleiden.
  • Binnen de gokzuilbranche is het risico op 'witwassen' van grote sommen misdaadgeld aanwezig.

Gokkers lopen veel risico, omdat de (technische) betrouwbaarheid van de gebruikte apparatuur en de software niet kan worden gecontroleerd. Bovendien onttrekt dit ongereguleerde gokken zich aan elke financiële of belastingtechnische verantwoording over inkomsten en uitgaven, waaronder de uitkering van gewonnen bedragen.

Samenwerking met gemeenten

De Kansspelautoriteit investeert vooral in de samenwerking met andere partners, zoals gemeenten, die ook (andere) bestuurlijke bevoegdheden hebben. Gemeenten hebben namelijk vaak de mogelijkheid om een pand waar illegaal wordt gegokt, te sluiten. Dit middel is minstens zo effectief bij de bestrijding van het illegale aanbod. Daarom heeft de Kansspelautoriteit speciaal voor hen een gedegen op maat gemaakte opleiding ontwikkeld.

Samenwerking in Rotterdam

Diverse partijen werken samen in de bestrijding van de zogenaamde 'ondermijningsproblematiek' in Rotterdam-Zuid. Deze wijk kent grote achterstanden op diverse gebieden (veel schooluitval, werkloosheid, criminaliteit en een slechte woningvoorraad) en merkt dat er een vermenging is van de onderwereld met de bovenwereld. Het illegaal gokken is daar een onderdeel van. In de wijk wordt door de Kansspelautoriteit al veel samengewerkt met de gemeente en politie om het illegale aanbod van sportweddenschappen via gokzuilen te bestrijden. Ook is er samen met deze partners een specifiek op deze wijk gerichte voorlichtingscampagne gestart: Illegaal gokken is geen spelletje. De Kansspelautoriteit leverde hier een  substantiële bijdrage aan.