Loot boxes

In veel spellen op internet (social games) bestaat de mogelijkheid om loot boxes te kopen. Loot boxes zijn een soort schatkistjes waarin virtuele items zitten. Die maken het spel mooier en/of makkelijker. De inhoud wordt door het toeval bepaald. De Kansspelautoriteit waarschuwt voor de mogelijke gevaren van loot boxes, zoals het risico op verslaving en grote financiële uitgaven. Vooral bij minderjarigen bestaat het risico dat zij de gevolgen van zulke spellen lastig kunnen overzien.

Waarschuwing

In november 2017 waarschuwde de Kansspelautoriteit al voor de mogelijke risico’s van loot boxes. Ook de zorgen over loot boxes die de Kansspelautoriteit ontving van gamers, ouders en zorginstellingen vormden aanleiding voor het onderzoek. Wereldwijd buigen verschillende toezichthouders op de kansspelmarkt zich momenteel over het fenomeen loot boxes. De Kansspelautoriteit staat in nauw contact met collega-toezichthouders om gezamenlijk op te treden.

Onderzoek naar loot boxes

Uit onderzoek door de Kansspelautoriteit blijkt dat 4 op de 10 onderzochte loot boxes in strijd zijn met de Wet op de kansspelen (Wok). Dit komt omdat het toeval de inhoud van deze loot boxes bepaalt èn omdat de te winnen prijzen buiten het spel kunnen worden verhandeld: de prijzen hebben economische waarde. Het is verboden om dit soort kansspelen zonder vergunning aan te bieden aan Nederlandse spelers. De nu beschikbare analyses wijzen er bovendien op dat alle onderzochte loot boxes mogelijk verslavend kunnen zijn. Tot deze conclusie komt de Kansspelautoriteit op basis van haar ‘Onderzoek naar loot boxes | Een buit of een last’. Daarom roept de toezichthouder de gamesector op om spellen vóór medio juni aan te passen.

De Kansspelautoriteit roept aanbieders van games met loot boxes op zich te gedragen naar de norm die de Nederlandse wet stelt en hun spellen hierop aan te passen. Vanaf 20 juni 2018 kan de Kansspelautoriteit handhavend optreden tegen aanbieders van kansspelen met loot boxes die zich niet houden aan deze norm.

Zie eerder verschenen berichten: